behandeling

Shiatsu is een holistische therapie. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien. Niet de ziekte of de klacht wordt behandeld, maar jij als persoon. Onderzoek en behandeling berusten op de zienswijze van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze omvat o.a. de filosofie van yin en yang, het systeem van de 5 elementen en de meridiaanleer. Het doel is om je energie weer te laten stromen zodat jij je gezond voelt. 

Eerste afspraak

Onze eerste afspraak begint met een uitgebreid gesprek. Ik luister naar je verhaal, noteer je gegevens en stel vragen over je klacht en eventuele nevenklachten. Daarnaast wil ik graag meer weten over o.a. je leefstijl, eetgewoonten en werk- en woonomgeving. Dit kan namelijk van invloed zijn op je klacht. Tijdens ons gesprek proberen we samen de onderliggende oorzaak van je klacht zo helder mogelijk te krijgen. 

Onderzoek

Vervolgens vraag ik je om je pols te voelen, je tong te bekijken en je buik (de hara) te voelen. Eén van de uitgangspunten van de oosterse geneeswijze is namelijk 'zo binnen, zo buiten': de gesteldheid van je binnenkant weerspiegelt zich aan je buitenkant. De reflexzones op deze drie lichaamsdelen kunnen dus aanvullende informatie geven op jouw verhaal. 

Behandeling

Dan volgt de behandeling, waarbij ik werk op een Japanse futon op de grond. Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven. Naast de verschillende shiatsutechnieken kan ik zo nodig of gewenst moxa, cupping of orgaanmassage toepassen om het effect van de behandeling te versterken. Vanzelfsprekend altijd in overleg met jou. Na afloop bespreken we kort hoe je de behandeling hebt ervaren en bepalen we samen het vervolg. Soms geef ik oefeningen of voedingstips mee voor thuis. 


Een eerste behandeling inclusief intake duurt ongeveer 90 minuten. Voor de intake worden geen kosten in rekening gebracht. Vervolgbehandelingen duren ongeveer 60 minuten.