behandeling

Shiatsu is een holistische behandelwijze. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien. Niet de ziekte of de klacht wordt behandeld, maar jij als persoon. Daardoor werkt shiatsu door zowel op lichamelijk als emotioneel, psychisch en energetisch niveau.

Eerste afspraak

Onze eerste afspraak begint met een uitgebreid gesprek. Ik luister naar je verhaal, noteer je gegevens en stel vragen over je klacht en eventuele nevenklachten. Tijdens ons gesprek brengen we samen de onderliggende oorzaak van je klacht in kaart en bespreken we je wensen en verwachtingen. 

Vervolgens bekijk ik je tong, voel ik je pols en palpeer ik je buik (de hara). Eén van de uitgangspunten van de oosterse geneeswijze is namelijk 'zo binnen, zo buiten': de gesteldheid van je binnenkant weerspiegelt zich aan je buitenkant. De reflexzones op deze drie lichaamsdelen kunnen dus aanvullende informatie geven op jouw verhaal. 

Behandeling

De behandeling vindt plaats op een Japanse futon op de grond. Tijdens de behandeling geef ik met handen, duimen of ellebogen druk op de meridianen en drukpunten. Ik gebruik en strekkingen om ruimte te maken in je lichaam. In overleg pas ik moxa, cupping of orgaanmassage toe om het effect van de behandeling te versterken. Allemaal met de intentie om de vrije stroming van Qi in je lichaam te bevorderen. Je lichaam wordt zo uitgenodigd haar natuurlijke balans te herstellen. 


Na afloop bespreken we kort hoe je de behandeling hebt ervaren en bepalen we samen het vervolg. Soms geef ik oefeningen of voedingstips mee waar je zelf mee aan de slag kunt.  

Shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is belangrijk om je klachten eerst aan je huisarts voor te leggen. Shiatsu kan wel een aanvulling zijn op een reguliere behandeling.