werkwijze

Shiatsu gaat uit van een holistische benadering van een klacht. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien. De diagnose en behandeling van je klacht berusten op de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het belangrijkste doel is om je qi, jouw vitale levensenergie, weer in balans te brengen.

Intake

Onze eerste afspraak begint met een uitgebreid kennismakingsgesprek. Ik luister naar je verhaal, noteer je gegevens en stel vragen over je hoofdklacht en eventuele nevenklachten. Daarbij kijk ik naar jou als geheel. Behalve je klacht wil ik graag meer weten over onder andere je leefstijl, eetgewoonten en werk- en woonomgeving. Dit kan namelijk van invloed zijn op je klacht. Tijdens ons gesprek probeer ik de onderliggende oorzaak van je klacht zo helder mogelijk te krijgen. 

Onderzoek

Vervolgens vraag ik je om je pols te voelen, je tong te bekijken en je buik (de hara) te palperen. Eén van de uitgangspunten van de oosterse geneeswijze is namelijk dat de gesteldheid van je binnenkant zich weerspiegelt aan je buitenkant. De reflexzones op deze drie lichaamszones kunnen dus belangrijke diagnostische informatie geven in aanvulling op jouw verhaal. 

Behandeling

Dan volgt de behandeling, waarbij ik werk op een Japanse futon op de grond. Je kunt je kleding tijdens de behandeling aanhouden. Naast de verschillende shiatsutechnieken kan ik zo nodig of gewenst extra technieken zoals moxa, cupping of orgaanmassage toepassen om het effect van de behandeling te versterken. Vanzelfsprekend altijd in overleg met jou. Na afloop bespreken we kort hoe je de behandeling hebt ervaren en bepalen we samen het vervolg. Soms geef ik oefeningen of voedingstips mee voor thuis. Hou er rekening mee dat een klacht meestal het gevolg kan zijn van een langdurige disbalans. Vaak zijn dan meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. 

 

Een eerste behandeling inclusief intake duurt ongeveer 90 minuten. Voor de intake worden geen extra kosten in rekening gebracht. 

Vervolgbehandelingen duren ongeveer 60 minuten.