werkwijze

Bij shiatsu wordt een klacht bekeken vanuit een holistisch oogpunt. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien. Onderzoek en behandeling berusten op de zienswijze van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze omvat de o.a. de filosofie van yin en yang, het systeem van de 5 elementen en de meridiaanleer. Het doel is om je Qi, jouw vitale levensenergie, weer in balans te brengen en te laten stromen zodat jij je in balans voelt. 

Intake

Onze eerste afspraak begint met een kennismakingsgesprek. Ik luister naar je verhaal, noteer je gegevens en stel vragen over je hoofdklacht en eventuele nevenklachten. Daarbij kijk ik naar jou als geheel. Behalve je klacht wil ik graag meer weten over bijvoorbeeld je leefstijl, eetgewoonten en werk- en woonomgeving. Dit kan namelijk van invloed zijn op je klacht. Tijdens ons gesprek probeer ik de onderliggende oorzaak van je klacht zo helder mogelijk te krijgen. 

Onderzoek

Vervolgens vraag ik je om je pols te voelen, je tong te bekijken en je buik (de hara) te voelen. Eén van de uitgangspunten van de oosterse geneeswijze is namelijk dat de gesteldheid van je binnenkant zich weerspiegelt aan je buitenkant. De reflexzones op deze drie lichaamszones kunnen informatie geven in aanvulling op jouw verhaal. 

Behandeling

Dan volgt de behandeling, waarbij ik werk op een Japanse futon op de grond. Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven. Naast de verschillende shiatsutechnieken kan ik zo nodig of gewenst aanvullende behandelmethoden zoals moxa, cupping of orgaanmassage toepassen om het effect van de behandeling te versterken. Vanzelfsprekend altijd in overleg met jou. Na afloop bespreken we kort hoe je de behandeling hebt ervaren en bepalen we samen het vervolg. Soms geef ik oefeningen of voedingstips mee voor thuis. 


Een eerste behandeling inclusief intake duurt ongeveer 90 minuten. Voor de intake worden geen kosten in rekening gebracht. Vervolgbehandelingen duren ongeveer 60 minuten.